Vacature bouwfysisch adviseur (energie)

Ben jij iemand met passie voor energetische analyse van gebouwen, die goed overzicht kan houden, ondernemend is en proactief meedenkt binnen een breed takenpakket? Lees dan verder….

Wat ga je doen?

Als bouwfysisch adviseur (m/v) ben je als specialist inhoudelijk betrokken bij allerlei bouwprojecten. Tevens stuur je op termijn geheel zelfstandig de betreffende afdeling aan en zul je het gezicht naar buiten zijn.

Jouw werkzaamheden bestaan onder andere uit:

 • opstellen van nZEB-, EI- en EPC-berekeningen
 • kwaliteitsborging volgens BRL 9500-05
 • opstellen van samenhangende projectanalyses en -adviezen m.b.t. energie, klimaat, installaties en bouwkundige maatregelen
 • (mede) uitdenken van goede integrale technische oplossingen

Nu of in de toekomst is er ruimte voor de volgende werkzaamheden:

 • volledig zelfstandige bediening van onze opdrachtgevers van offerte tot nazorg
 • volledige aansturing van het team die binnen de groep “energie en duurzaamheid”

Wat bieden we jou?

 • een afwisselende baan bij een vooraanstaand innovatief adviesbureau Bouwnext
 • werken binnen een inspirerend team met de focus op “het nieuwe werken”
 • een fulltime contract op basis van een vaste aanstelling met proefperiode
 • interne (aanvullende) opleiding m.b.t. integraal en energiezuinig denken en werken
 • externe opleiding certificering BRL 9500
 • werktijden in overleg
 • een werkplek bij Bouwnext in Ede
 • goede arbeidsvoorwaarden in overeenstemming met de markt en ervaring
 • netto vergoeding per maand voor mobiel bellen en gebruik laptop.

Wat vragen we van jou?

Je werkt zelfstandig en hebt hbo of universitair werk- en denkniveau. Je hebt een  positieve en nieuwsgierige houding en staat open voor leren.
Daarnaast herken je in jezelf de volgende competenties en talenten:


Zelfstandig:
Je bent in staat je eigen werk (en op termijn dat van anderen) goed te organiseren.

Teamspeler: je werkt graag samen met collega’s als onderdeel van een team. Delen, groeien en samenwerken maakt deel uit van het dna.

Accuraat: Je werkt nauwkeurig en probeert fouten te voorkomen. De werkzaamheden worden grondig, geordend en zorgvuldig uitgevoerd.
Communicatief vaardig: Je bent in staat om goed te communiceren met externe contacten. Je doet graag een stapje extra als het werk daarom vraagt.

Solliciteer!

Ben je enthousiast voor de functie en van mening dat jouw persoon goed zou passen op de omschrijving, reageer dan en mail je motivatie samen met je cv naar Carl-peter Goosseen van Bouwnext.

Je krijgt van ons sowieso reactie en wellicht tot ziens.

blank

Duurzaam Bouwen is duur – Business as usual is onbetaalbaar

De bouwsector heeft een belangrijke rol bij de EU-doelstellingen voor energie-efficiëntie: circa 40% van het energieverbruik en een derde van de CO2-uitstoot zijn toe te schrijven aan gebouwen. Met de realisatie van Nearly 0 Energy Buildings (bijna-energieneutrale gebouwen) in de hele EU vanaf 2020, verminderen deze cijfers aantoonbaar en duurzaam. De meeste gebouwen in Europa zijn wat betreft energie-efficiëntie nog niet gemoderniseerd en vormen dus een aanzienlijk potentieel voor besparingen. Ze worden aangepakt op basis van de bepalingen van de EPBD, de Europese richtlijn energieprestatie gebouwen.

Afgelopen 3 jaar heb ik wat rondgereisd in de EU om alle successen te bekijken: Brussel, Hanover en Tirol springen er boven uit. Vooral het succes van Brussel sprak me aan: een goed duidelijke berekening die alle energie in huis op een eerlijke manier uitreken zodat je er mee kan ontwerpen. Vooral dan gaan ontwerpers van de gebouwen en installaties anders tegen de materie aan kijken: meer isoleren minder installatie of andersom minder isoleren en meer installatie. U mag kiezen welke kant u op wil.

Besparen
Er zijn goede redenen om prioriteit te geven aan energiebesparing. Energie uit hernieuwbare bronnen is niet onbeperkt en niet in dezelfde mate overal beschikbaar. De beschikbare ruimte voor wind- of zonne-energie systemen is meestal zeer beperkt, vooral in de steden. Energie uit biomassa is slechts ten dele een redelijke en duurzame oplossing. Als te veel gebouwen houtkorrels voor verwarming gebruiken, kan de benodigde grondstof niet snel genoeg groeien.
Verminderen we de energievraag voor gebouwen met 90%, dan zal de situatie er heel anders uitzien. Diverse studies tonen aan dat een optimum wordt bereikt wanneer een gebouw verwarmd wordt uitsluitend via de toevoerlucht van een warmteterugwinning ventilatiesysteem. Zorg er wel voor dat de oppervlakte temperatuur binnen van de ruiten, kozijnen en buitenwanden niet lager is dan 4 graden onder de ruimtetemperatuur. Dan ben je de kouval kwijt en kan je heel mooie verwarmingssytemen maken.
MB-240 dumps
MB-300 dumps
Het Passiefhuis is een concept dat al meer dan 20 jaar de ideale basis blijkt voor bijna-energieneutrale gebouwen. In heel Europa zijn er al tal van voorbeelden van gebouwen die bijna energieneutraal zijn, door een combinatie van de Passiefhuis standaard met hernieuwbare energiebronnen. Sommige van deze zijn gebouwd tussen 2012 en 2015 in de voorbeeldregio’s van het PassREg project. Wij hebben daar keihard aan getrokken om ook in NL een aantal goede voorbeelden te maken. Een overzicht van deze bijna-energieneutrale gebouwen, samen met tal van foto’s, technische specificaties, projectbeschrijvingen en ander materiaal, is te vinden op http://www.passreg.eu.
Dat keihard trekken en duwen was nodig omdat vele ontwerpers in een soort “MTS reflex” vallen als het anders moet. Het is goed mogelijk om met een haarföhn je huis warm te houden. Als je dat zo zegt dan zie je ze ja knikken. Maar als ze het moeten maken wordt het een ander verhaal.

22 zorgcomplex Vroomshoop
Woningcorporatie Mijande Wonen bouwde in Vroomshoop voor bewoners met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking 21 appartementen en één ‘ouder-kind voorziening’ met gemeenschappelijke voorzieningen als woonkamers en keuken. Het zorgcentrum is gebouwd met vertrouwde bouwmaterialen zoals kalkzandsteen en gemetselde buitenspouwbladen. Mijande schreef een tender voor het meest duurzame project met een maximaal budget van € 2.325.000,- voor 2150 m2. Het heeft er toe geleid dat er een zeer kosten efficiënt gebouw er neer is gezet!
Karsten bouwbedrijf, BouwNext en Alferink gingen de uitdaging aan. Het contract bestond uit een handdruk en daarmee was het vertrouwen in het team gezet. Door passief te bouwen werd dit project een voorbeeld om de voordelen van een passiefhuis te laten zien: een zeer hoog comfort met stookkosten voor verwarming en warmwater van maar € 6,-/mnd per appartement “flat rate”. Het grappige was dat de administratieve kosten voor registratie van de verwarmingskosten hoger is (€3500,-) dan de werkelijk energie kosten (ca. €2500,-), we hebben die registratie maar weg gelaten.

Nee bijna-energieneutraal bouwen hoeft voor investering niet duurder te zijn dan wat we nu “normaal” vinden. Maar in de exploitatie zien we een warmtevraag die 90% lager is dan normaal en kunnen we zeker geld verdienen naar de huidige maatstaven! Nee, duurzaam bouwen is duur – business as usual is onbetaalbaar!

blank

Lef in de bouw

“Wie is er hier bang?” Stel je voor dat je die vraag in een ontwerpteam zou stellen. Wat zou je dan voor antwoorden krijgen? “Hoe bedoel je dat?” of “Ik niet, waarom vraag je dat?”
Toch komt die vraag geregeld in me op.

Vol enthousiasme heeft iedereen binnen het team zich geschaard achter de nieuwe werkmethode rondom integraal bouwen. Adviseurs, gebruikers, opdrachtgever en wellicht al een aannemer. Ergens beseft iedereen wel dat dit naar een optimaler gebouw moet leiden dan de traditionele aanpak. Van tevoren zijn er wat vragen gesteld en opmerkingen gemaakt om deze werkmethode zo goed mogelijk van de grond te krijgen: “Het is goed om echte interesse hebben in het vakgebied van de ander” en “Een probleem zien we als een gezamenlijk uitdaging”.
az-900 dumps
ms-900 dumps
Tijdens het proces blijkt dat een van de adviseurs opnieuw vanuit zijn vertrouwde schiereiland het project aan het benaderen is. Het is blijkbaar toch wel erg veilig om je eigen terrein goed af te schermen. Een ander houdt vast aan een vertrouwde oplossing die “altijd goed werkt”, terwijl een alternatieve oplossing bij andere disciplines toch vele voordelen heeft.

Weg met die dubbele agenda’s! Weg met die beschermingsmechanismen! Wees transparant en open! Wees integer en betrouwbaar!

Is dit een morele oproep? Ja inderdaad! Want ik ben ervan overtuigd dat deze zaken essentieel zijn om goed integraal te kunnen samenwerken. Integraal werken is geen nieuwe truc of de laatste hype! Het is optimaal teamwork waarbij je als persoon geheel bent betrokken. Het vraagt niet alleen een nieuwe werkvorm maar vooral een andere mentaliteit. Het gaat om je “zijn”.

Deze omslag vergt moed! Wie maakt de omslag van wantrouwen naar vertrouwen? Wie maakt de omslag naar kennis delen? Er zijn nog steeds veel bedrijven die op hun kennis gaan zitten in de hoop dat te kunnen vermarkten. De kans is groot dat deze kennis binnen twee jaar gestolde kennis blijkt te zijn. Wie denkt er eerst aan het grotere belang van het gebouw en dan pas aan zijn eigen omzet? Wie ontdekt ook dat eerlijk en open samenwerken leidt tot meer optimale gebouwen en duurzame langere samenwerkingsverbanden?

Iemand stelt de vraag: “Maar wordt je dan niet veel te kwetsbaar?” Je wordt inderdaad soms teleurgesteld in mensen en je zal – vroeg of laat – ook een keer je neus stoten. Toch vallen deze tegenvallers naar mijn overtuiging in het niet bij de voordelen van echt integraal denken en werken.

Ja, het vergt inderdaad een stap! Voor sommigen zelfs een grote stap. Het licht moet aan gaan. Wie durft?

blank

GEHEEL VERNIEUWDE CURSUS BIM MANAGEMENT!

BIM ontwikkelt zich snel in de Nederlandse bouwpraktijk. Er komt steeds meer kennis en ervaring beschikbaar. En onze cursus BIM Management groeit mee! Momenteel zijn we bezig met een nieuwe opzet, waarin we zo goed mogelijk de laatste ervaringen en inzichten proberen te verwerken. Zo gaan we dieper in op de koppeling van BIM met Systems Engineering en Functioneel Specificeren. We besteden aandacht aan het opzetten van Informatie Leverings Specificaties (ILS) en het gebruik van BIM-data voor facility management, beheer en onderhoud. We haken in op activiteiten en producten van de Bouw Informatie Raad (BIR), zoals COINS, CB-NL en de Kenniskaart BIM Competenties.

Dus: wilt u de volgende stap maken op het gebied van BIM? Wilt u zich voorbereiden op een rol als BIM-regisseur in projecten? Wilt u wegwijs in de wereld van open BIM standaarden? Wilt u weten wat de impact van BIM is op uw werk als projectleider en hoe u daarop kunt inspelen?
az-900 dumps
ms-900 dumps
Dan hebben wij, Carl-peter Goossen BouwQuest) en Dik Spekkink (Spekkink C&R) een interessante cursus voor u op

WOENSDAG 22 APRIL EN DINSDAG 28 APRIL 2015

In twee intensieve dagen nemen we u mee in de wereld van BIM-samenwerking, bijbehorende werkprocessen, contractafspraken, protocollen, enzovoort. Neem dan vrijblijvend contact op met info@bouwquest.nl of dik@spekkink.nl. Een inschrijvingsformulier kunt u hier downloaden.

Integraal Samenwerken IPD

In Vroomshoop hebben wij als BouwNext samengewerkt met bouwbedrijf Karsten, Alferink installaties en Mijande wonen. De uitvraag van Mijande vroeg om een andere samenwerking dan gebruikelijk. Het opstellen van een contract volgens de UAV GC, DNR oid. dekte niet de lading. Immers je wilt vertrouwen vast leggen in een contract en niet het wantrouwen. Daar zit de crux: contracten maak je omdat je geen vertrouwen hebt. Bij de 21 zorgappartementen zijn we voor de handdruk gegaan en dat is tot de oplevering nog steeds de stand van zaken. De attitude is dat je elkaar niet moet beduvelen en als er iets aan de hand is je samen eruit moet komen.

Kwetsbaar opstellen, doorvragen ipv. wijzen en tot op het bot vertrouwen is een “dappere”opstelling. Deze opstelling wordt als onprofessioneel aangemerkt. Terwijl dat toch echt de hoogste slagingskans geeft en een optimalisatie van het project. Je bent dienstbaar aan het project in plaats van “whats in for me” gedrag tonen. Toch wil je graag een contract opstellen. Binnen BouwNext hebben we ook een contract, een contract van een 1/2 A4 waarin staat dat je verplicht bent om alle projecten op de server te zetten en dat alle gegevens (kennis dus) die op de server staan van alle leden is. Dit is het omgekeerde van een normaal contract zodat je vertrouwen moet hebben dat de ander niet met jouw kennis aan de haal gaat.
2V0-620
3V0-624
Daarom heb ik een voorzet gemaakt van een contractopstelling voor IPD Integrated Project Delivery (integrale project ondersteuning). De AIA ( the american institute of architects) heeft hiervoor al eens een handleiding voor geschreven in 2007. Monika Chau heeft deze manier van contract problematiek al eens van commentaar voorzien, deze heb ik opgenomen in deze voorzet. Samen met Dik Spekkink die het laatste stuk heeft geschreven die als annex kan dienen voor de UAV GC en de DNR geeft het inzicht waar allemaal aan gedacht moet worden. Het geheel is onder de GNU voorwaarden, je mag het gebruiken, veranderen, maar wel terugkoppelen en niet doorverkopen.

IPD juridisch bekeken

 

Hier staat het PDF bestand, Word bestand en de annex in PDF

blank

Lezing Bratislava

Vandaag een Lezing gegeven in Bratislava over Integrated design and project delivery for sustainable renovation.“Passive house” as an integrated concept. De lezing werd gegeven vanuit de Nederlandse ambasade in Bratislava en werd goed ontvangen. Samen met Birgit Dulski van Nyenrode Business Universiteit mochten we naar Bratislava afreizen. Twee leuke dagen gehad!       Zie hier […]

Cursus “BIM voor projectleiders”

“Onze projectleiders modelleren niet, maar BIMmen kunnen ze weldegelijk!”

Projectleiders in architectenbureaus, adviesbureaus en bouw- en installatiebedrijven zijn vaak de wat oudere medewerkers met veel verstand van bouwen. Kennisdragers, zeer waardevol voor het bedrijf. Projectleiders krijgen in de praktijk steeds vaker te maken met BIM. De meesten zullen zelf nooit aan 3D modelleren toekomen. Maar BIM is gelukkig veel méér dan alleen maar 3D modelleren! BIM gaat over een andere, intensieve manier van samenwerken tussen projectteamleden binnen en buiten het eigen bedrijf. BIM gaat over een andere manier van omgaan met informatie. BIM heeft ook grote invloed op het werk van projectleiders. BIM maakt het werk efficiënter, leuker en tegelijk spannender, want we gaan met ons allen virtueel bouwen! Daar is de kennis en ervaring van projectleiders heel hard bij nodig. Sterker: als de projectleiders de BIM-werkwijze niet oppikken, wordt het nooit wat met BIM in het bedrijf!

BouwQuest en Spekkink C&R constateren een grote kennisbehoefte over BIM bij projectleiders in de bouw. Over hoe zij hun werk kunnen doen in een BIM-omgeving. Hoe ze slim gebruik kunnen maken van een BIM zonder zelf te modelleren. Maar een goede cursus voor projectleiders is niet of nauwelijks te vinden. Dus ontwikkelden we zelf zo’n cursus!

Hier kan je meer lezen over deze cursus.

Belangstelling? Mail even naar info@bouwquest.nl

Deze cursus is samen getrokken met de BIM Management  cursus. Of te wel de management cursus is wat praktischer geworden.

Onafhankelijke cursus “BIM-manager”

BouwQuest (Carl-peter Goossen) en Spekkink C&R (Dik Spekkink) hebben gezamenlijk de eerste onafhankelijke cursus voor BIM managers opgezet. De cursus is specifiek gericht op multidisciplinaire ontwerpteams van gebouwen (architecten, constructeurs, installatieadviseurs) die op het punt staan om een 3D/BIM ondersteund ontwerpproces te starten. Er is speciale aandacht voor de rol van de ‘BIM manager’, ofwel het ontwerpteamlid dat het gezamenlijke 3D model en/of BIM beheert, maar de cursus is zeker ook nuttig voor de overige ontwerpteamleden.
De cursus is systeemonafhankelijk: het maakt niet uit welk modelleringspakket u gebruikt!

Dag 1
Tijdens de eerste dag ligt de nadruk op de organisatorische kant van het 3D modelleren en BIMmen. Er komen vragen aan de orde als:

 • Waarin wijkt een 3D/BIM ondersteund ontwerpproces af van het traditionele proces?
 • Hoe schep ik de juiste, reele BIM-verwachtingen bij alle betrokken partijen?
 • Welke competenties moet ik in huis en in het team hebben?
 • Welke contractafspraken moet ik maken met de opdrachtgever, kan ik de DNR 2011 gebruiken en hoe stel ik een opdrachtspecificatie samen?
 • Welke afspraken moet ik maken binnen het ontwerpteam en hoe leg ik die vast?
 • Hoe zet ik een Integral Project Delivery Protocol op?
 • Hoe kunnen we de samenwerking in en rond het BIM, afhankelijk van specifieke omstandigheden en competenties, het best organiseren?
 • Wat kunnen we bij dit alles leren van de ervaringen van anderen?
 • Wat zijn de valkuilen en welke zijn de succesfactoren?

Dag 2
Tijdens de tweede dag ligt er meer nadruk op de softwarematige kant. Deze dag komen vragen aan de orde als:

 • In welke (ontwerp-)fase starten we met het opzetten van een 3D model?
 • Hoe kunnen we samenwerken als projectteamleden verschillende BIM-pakketten gebruiken?
 • Hoe kun je op een praktische manier gegevens uitwisselen tussen verschillende aspectmodellen (bouwkundig model, constructief model, installatiemodel)?
 • Wat is eigenlijk een objectenbibliotheek en hoe gebruik je die?
 • Hoe zorg je ervoor dat je geen redundante informatie in je model krijgt?
 • Wanneer voer je clash controls uit, hoe organiseer je dat en welke programmatuur is ervoor beschikbaar?
 • Wat houden begrippen als ‘COINS’, ‘BuildingSMART’, ‘IFC’, ‘IFD Library’ en ‘IDM’ in en hoe kunnen we die praktisch inzetten voor ons project?
 • Hoe kun je de communicatie rondom het BIM (en buiten het BIM om) het best regelen?
 • Hoe regel je het versiebeheer van BIM-documenten?
 • Hoe bewaak je de kwaliteit van het 3D model, hoe toets je dat model aan gemaakte afspraken en welke programmatuur is daarvoor beschikbaar?
 • Wat is een model server, hoe werkt die en wat kun je ermee?
 • Welke koppelingen met andere programmatuur (calculatie, planning, bestekken) zijn nu al mogelijk?Zie voor cursusdata en inschrijvingsformulieren ook de Homepage van deze site!

Zie mijn andere blog voor data.