Voor het maken van een Bouwerk Informatie Model voor een project moet je heel veel informatie eenduidig verwerken. Hier zijn veel mensen al vele jaren mee bezig, zoals van meerdonk etc. zie mijn vorige blog. Waar het vaak omgaat is dat data alleen binnen in een bepaalde context betekenis kan krijgen.

Een “deur” kan functie gericht zijn, of een prestatie. Daarnaast kan je het als een element zien of als een werksoort (kozijn fabriek) allemaal afhankelijk van de context waar in het woord “deur” in wordt gebezigd. In de IFD library worden woorden in zijn context gezet via ontologie en zo voorzien van de juiste betekenis. STABU en de BARBi hebben hun woord lexicons pas geleden op elkaar afgestemd, hierdoor is het mogelijk dat de computer bepaalde bouwkundige woorden in een bepaalde context tot betekenis kan komen.

Moeilijk? en wat moet je ermee?

Bekijk maar eens wolfram|alpha zoekmachine. Hier wordt het hele internet via ontologie uiteen gerafeld en krijgen bepaalde zinnen een betekenis.

WolframAlpha is gebaseerd op de Resource Description Framework (RDF) en de internet taal Web Ontology Language (OWL) in 2004 gestandaardiseerd door 3WC. Voor grafiekjes van formules, vergelijkingen van steden, alle mogelijke berekeningen en conversies, wetenswaardigheden over steden, weersoverzichten uit heden en verleden, calorieberekeningen van jouw lunch, scheikundige formules kloppend maken, aandelenkoersen, muzikale akkoorden… WolframAlpha geeft je het antwoord in tekst, grafiek, beeld en schema. Het beste begrijp je deze zoekmachine als je naar deze screencast kijkt.

Voor bouwkundige project informatie BIM duurt het nog een jaar voordat deze technologie in de software tot leven komt. Wat kan je ondertussen doen? Gewoon al je objectdata gewoon bij zijn naam noemen! De context doet straks de rest.