Eco Villa, Huissen

Eco Villa, Huissen

Voor de woning van fam. Van Herwijnen heeft BouwNext het energie advies verzorgd. Om een goed advies te kunnen geven is er eerst een berekening gemaakt met de nZEB-tool. Op basis van deze nZEB-berekening is er een advies gegeven om de woning aan te passen. Met het plan wat er op dat moment lag was het niet mogelijk om energie neutraal uit te komen. Door een aantal aanpassingen door te voeren was het mogelijk om alsnog de doelstellingen te halen.

De woning bestaat uit houtskeletbouw elementen gevuld met cellulose vlokken. Door de elementen goed op elkaar af te stemmen en de luchtdichtheid maximaal te pakken kon er al veel bespaard worden. Voor de luchtdichtheid werd als doel gesteld een qv;10 van 0.15 dm3/s.m2 (klasse 3) maar hier werd zelfs een qv;10 van 0.07 dm3/s.m2 gehaald, de helft maar liefst. Dit is voor zo’n woning een compliment aan de aannemer.

Om oververhitting in de zomer terug te dringen moest er een zomernachtventilatieluik worden toegepast op de begane grond om zo een natuurlijke schoorsteen te vormen.

Op het dak komen 36 zonnepanelen te liggen. Twaalf panelen worden gebruikt voor het huishoudelijk gebruik, twaalf panelen voor de luchtwater-warmtepomp en twaalf voor het eventuele toekomstige elektrische auto. Alles bij elkaar is het mogelijk geworden om de woning meer dan energieneutraal te maken en nog genoeg energie op te wekken voor het opladen van een elektrische auto.

Lees meer in het Artikel Eco Villa Huissen in Bouwwereld.

Betrokken partijen:

  • fam. Van Herwijnen Opdrachtgever
  • BouwNext Ontwerpmanagement BV Adviseur energie en duurzaamheid
  • D+B Architecten Architect
  • Bouwgroep Koenen BV Aannemer
  • Realisatie 2016