Nieuwbouw passief zorg-woongebouw, Vroomshoop

Nieuwbouw passief zorg-woongebouw, Vroomshoop

Dit woon-zorgcentrum is bestemd voor mensen met een verstandelijke beperking en bevat tevens twee gezamenlijk huiskamers. Het bevat 21 zorgwoningen en 1 gekoppeld zelfstandig appartement.

Het gebouw is passief uitgevoerd en voorzien van zowel een Nederlands als Duits passiefbouw-certificaat. De constructie is opgetrokken uit kalkzandsteen met betonvloeren. De kozijnen bestaan bijvoorbeeld uit geïsoleerde houten profielen voorzien van driedubbele beglazing. Alle kierdichtingen zijn dubbel uitgevoerd. Het woongebouw als geheel wordt zeer luchtdicht uitgevoerd om zoveel mogelijk energie te besparen.

Doordat het gebouw zeer energiezuinig is, kan de woning als basis met lucht worden verwarmd. Dus in principe geen radiatoren in het gebouw.
Het klimaat in een appartement wordt daarmee prettig en heeft onder meer de volgende kenmerken:

zeer geluiddicht en dus stil in huis
weinig luchtbewegingen door interne warmteverschillen
ventileren met uitsluitend (schone) buitenlucht. Deze lucht wordt voor het grootste deel vooraf op temperatuur gebracht door de uitgaande lucht. Dit gebeurt door een warmte-terug-win systeem. In de winter wordt de lucht voor-verwarmd en met warm weer wordt de lucht vooraf voor-gekoeld.
een uitgebreid nachtventlatiesysteem in het gebouw zorgt bij warme dagen voor een koelere start van de temperatuur in de woning.
in zomersituatie activeert de zonwering automatisch bij zonnig weer, zodat de warmte zoveel mogelijk buiten blijft.
in de wintersituatie wordt de zonnewarmte juist toegelaten in de woning.

Betrokken partijen:

  • Mijande wonen: opdrachtgever
  • Baalderborg Groep: gebruiker
  • BouwNext: Eindverantwoordelijk (total engineering), ontwerpmanagement, procesmanagement, bouwtechnisch ontwerp, installatietechnisch concept, veiligheid, bouwbesluit, en ontwerpintegratie
  • Peters & Lammerinck architecten: Ruimtelijk & esthtisch ontwerp (VO)
  • BouwNext: Installatechnisch advies
  • B2CO: Constructeur  
  • Karsten Bouwbedrijf: Aannemer

REALISATIE 2015