Nieuwbouw passiefhuis 1, Woerden

Nieuwbouw passiefhuis 1, Woerden

Deze vrijstaande woning is ontwikkeld in samenwerking met architect Daan Lafeber. De woning is modern en strak vormgegeven. Naast een ruime woonkamer en keuken biedt de begane grond ook een nabij de entree gelegen werkruimte. De eerste verdieping biedt ruimte aan 4 slaapkamers en een badkamer.

HartmanBouwVisie verzorgt voor deze opdrachtgever de technische uitwerking in BIM en de totale begeleiding van het proces.

Deze woning is gelijktijdig ontwikkeld met de vrijstaande woning van het naastgelegen perceel. Ondanks het feit dat deze buurwoning door een andere architect is ontworpen zijn de technische uitwerking van de constructie en de energetische uitgangspunten gelijk aan deze woning. Beide woningen worden gelijktijdig en door dezelfde aannemer gerealiseerd. Dit levert voordeel op in efficiëntie en daarmee ook in kosten. Ook dat is ontwerpmanagement!

De woning is volgens het concept passiefbouw ontwikkeld. De constructie is opgetrokken uit een houskeletbouw structuur. Naast de kortere bouwtijd maakt ook het feit dat de dikke isolatiepaketten geïntegreerd worden in de constructie dit tot een aantrekkelijke ruimtebesparende keuze. De kozijnen bestaan bijvoorbeeld uit geïsoleerde houten profielen voorzien van driedubbele beglazing. Alle kierdichtingen zijn dubbel uitgevoerd. De woning als geheel wordt zeer luchtdicht uitgevoerd om zoveel mogelijk energie te besparen.

Doordat deze woning zeer energiezuinig is, kan de woning als basis met lucht worden verwarmd. Dus in principe geen radiatoren in huis.

Het klimaat in de woning wordt daarmee prettig en heeft onder meer de volgende kenmerken:

  • zeer geluiddicht en dus stil in huis
  • weinig luchtbewegingen door interne warmteverschillen
  • ventileren met uitsluitend (schone) buitenlucht. Deze lucht wordt voor het grootste deel vooraf op temperatuur gebracht door de uitgaande lucht. Dit gebeurt door een warmte-terug-win systeem. In de winter wordt de lucht voorverwarmd en met warm weer wordt de lucht vooraf voorgekoeld.
  • een nachtventlatiesysteem zorgt bij warme dagen voor een koelere start van de temperatuur in de woning.
  • in zomersituatie activeert de zonwering automatisch bij zonnige weer, zodat de warmte zovel mogelijk buiten blijft.
  • in de wintersituatie wordt de zonnewarmte juist toegelaten in de woning.

Commentaar van welstand:

“Het architectonische idee met de twee volumes in contrasterend materiaal is op zichzelf sterk en – met het huidige materiaalvoorstel – overtuigend uitgewerkt. Het huis vormt een mooi duo met het andere, ernaast gelegen, eveneens passieve huis. De totaal verschillende verschijningsvorm van de woningen bewijst dat duurzaam bouwen niet hoeft te leiden tot architectonische eentonigheid!”

Partners:

  • Daan Lafeber Architect
  • BouwNext Totaal begeleiding, technische uitwerking in BIM
  • B2CO | BouwNext Constructeur
  • Valk Lisserbroek Aannemer  

REALISATIE  2012