Nieuwbouw passiefhuis 2, Woerden

Nieuwbouw passiefhuis 2, Woerden

Deze vrijstaande woning is ontwikkeld in samenwerking met architect Paul Tesser. De woning is modern en strak vormgegeven. Naast een ruime woonkamer en keuken biedt de begane grond ook extra ruimte die als sport- of werkruimte gebruikt kan worden. De eerste verdieping biedt ruimte aan 3 slaapkamers en een badkamer, terwijl de gehele tweede verdieping is ingericht als fraaie hoofdslaapkamer met ondersteunende ruimten.

BouwNext verzorgde voor deze opdrachtgever de technische uitwerking in BIM en de totale begeleiding van het proces.

Deze woning is gelijktijdig ontwikkeld met de vrijstaande woning van het naastgelegen perceel. Ondanks het feit dat deze buurwoning door een andere architect is ontworpen zijn de technische uitwerking van de constructie en de energetische uitgangspunten gelijk aan deze woning. Beide woningen worden gelijktijdig en door dezelfde aannemer gerealiseerd. Dit levert voordeel op in efficïentie en daarmee ook in kosten. Ook dat is ontwerpmanagement!

Commentaar van welstand:

“Het huis vormt een mooi duo met het andere, ernaast gelegen, eveneens passieve huis. De totaal verschillende verschijningsvorm van de woningen bewijst dat duurzaam bouwen niet hoeft te leiden tot architectonische eentonigheid!”

Opdrachtgever aan het woord:

” Een passief woning was niet direct het eerste waar wij aan dachten toen wij de kans kregen om een stukje grond te kopen in Woerden. Tijdens een bijeenkomst van de gemeente waarbij alle kopers van onze tranche aanwezig waren, kwamen wij in contact met een bouwbegeleider, Ben Hartman van HartmanBouwVisie, die met onze toekomstige buren zou gaan werken.

Hij wist ons te raken met het passief concept, waarbij een comfortabel leefcomfort wordt gecombineerd met een laag energieverbruik.

Dit milieuvriendelijke karakter sprak ons natuurlijk zeer aan, maar ook het besef dat dit soort bouw de nieuwe standaard voor de toekomst zal worden. Of dit nu passiefbouw is of een ander concept, dat zal de toekomst uitwijzen, maar voor ons heeft een dergelijke aanpak ook een economische waarde in termen van toekomstige verkoopbaarheid van ons huis.

Maar, hoe mooi een concept ook is, het blijft maar een concept. Om dit te realiseren hadden we, naast de bouwbegeleider met ervaring in de passiefbouw, een architect nodig die onze wensen gecombineerd met het passiefconcept kon omzetten naar een leefbaar thuis, waarbij zeker ook het extern design voor ons van groot belang is. Paul Tesser, de architect die wij hebben gekozen, heeft al onze wensen vorm kunnen geven, waarbij tevens de passiefnormen worden gehaald. Een bewijs dat passiefbouw architectuur niet in de weg hoeft te zitten.

De standaard passiefwoning is een compact huis, waarbij op de noordzijde zo min mogelijk ramen zijn en aan de zuidzijde zoveel mogelijk, met mogelijkheid tot buitensluiten van de zon. Dat levert dus een compact, zwaar geïsoleerd doosje met glas aan de juiste kant op, wat een uitstraling was wat wij niet wilden.

Als laatste hadden wij natuurlijk een partij nodig die als die mooie tekeningen kon omzetten naar een echt huis. Na met een aantal aannemers in gesprek te zijn geweest, zijn wij in contact genomen met Valk Bouw & Ontwikkeling. De keuze voor Valk was niet gemakkelijk voor ons als newbies op het gebied van huizen bouwen, dus de keuze is voornamelijk gemaakt op basis van vertrouwen. Dit vertrouwen werd gevoed door een juiste combinatie van het enthousiasme wat zij deelden ten aanzien van passiefbouw en de zakelijke nuchterheid van onze gesprekspartners.

Tijdens de verschillende fases van het project hebben alle partijen met elkaar gewerkt in een bouwteam combinatie, waarbij gestreefd werd naar maximaal communiceren en afstemmen tussen alle betrokken partijen. Dit betekent heel concreet dat de voorbereidingsfase weliswaar langer duurt (wat ons betreft té lang, maar achteraf zijn wij er blij mee), maar dat risico’s op herwerk en meerwerk door voortschrijdend inzicht werden geminimaliseerd.

Valk heeft zich, voor ons vooral in de persoon van David Rinaldi, tijdens het gehele proces uitermate flexibel opgesteld. Kwaliteit was altijd de eerste afweging boven prijs, maar er werd wel gezocht naar een gezonde balans tussen de twee. David Rinaldi houdt naar eigen zeggen “niet van kruidenieren”, maar zorgt wel voor scherpe prijzen en is zeer realistisch in het managen van verwachtingen rondom het planningsproces.”

Partners:

  • Paul Tesser Architect
  • BouwNext Totaal begeleiding, technische uitwerking in BIM
  • B2CO | BouwNext Constructeur
  • Valk Lisserbroek Aannemer  

REALISATIE  2012