Nolensstraat Wageningen

Nolensstraat Wageningen

Aan de Nolensstraat in Wageningen staat een typisch Wagenings appartementencomplex, gebouwd in de jaren ‘60. De kopers van deze appartementen verschillen van elkaar, er wonen studenten wiens ouders dit huis hebben gekocht, alleenstaande/samenwonende ouderen en jonge gezinnen. Een paar jaar geleden besloot de VvE dat er wat aan de rottende kozijnen moest gebeuren. De vervangingskosten zouden enorm zijn. Vandaar dat de VvE besloot het anders aan te pakken.

Het roer om

Veel VvE-besturen willen hun panden verduurzamen, om energie te besparen, om comfortabeler te wonen of om de waarde van de appartementen te laten stijgen. Appartementencomplexen uit de jaren ’60 zijn vaak slecht geïsoleerd. De Vereniging van Eigenaren heeft door de jaren heen wel veel kleine ingrepen gedaan, maar nu is er groot onderhoud nodig. Wat doen je dan?

De pilot van VvE Nolensstraat in Wageningen is een inspirerend voorbeeld. De bewoners van de Nolensstraat wilden niet langer gebonden zijn aan hoge onderhoudskosten en kozen daarom voor een totaalrenovatie. Door deze renovatie heeft het gebouw een gloednieuwe en onderhoudsarme gevel gekregen en zijn de woningen zeer energiezuinig gemaakt.

Nolensstraat uitvoering
Links de oude gevel zonder kozijnen, rechts de nieuwe gevel.

Prefab gevelrenovatie

Met behulp van een 3D-scan van de situatie, heeft Bouwnext het bestaande gebouw op de millimeter nauwkeurig in een Building Information Model (BIM) verwerkt. Deze werkwijze maakt het mogelijk om vervolgens maat-specifieke prefabricage toe te passen in de renovatiebouw.

Prefabricage heeft als voordeel dat bouwonderdelen van hoge kwaliteit zijn omdat ze in geconditioneerde omstandigheden zijn vervaardigd. Daarnaast is de bouwtijd veel korter en minder afhankelijk van weersomstandigheden. Tijdens de renovatie konden de bewoners daarom gewoon in hun appartement blijven wonen. ’s Ochtends werden de oude kozijnen verwijderd en in de middag werd er een nieuwe gevel geplaatst. Diezelfde dag dus weer wind- en waterdicht.

Bouwnext heeft voor deze renovatie prefab gevelelementen ontworpen met 30 centimeter isolatiemateriaal, deze zijn om het hele gebouw heen gekomen. De inpandige balkons zijn bij het de woningen getrokken, soms als separate “tuinkamer” en bij anderen als uitbrieding van de woon- of slaapkamer. De nieuwe onderhoudsarme kunststof kozijnen zijn voorzien van drievoudig isolatieglas. Het ziet er vanaf de buitenkant nu totaal anders uit, een echte facelift. Tussen de doorsnee flats staat nu een hypermodern appartementencomplex.

Nolensstraat oplevering
Nolensstraat na oplevering

Van het gas af

Het appartementencomplex is met deze renovatie geheel “van het gas af”. De gasinstallatie, centrale verwarming en radiatoren zijn allemaal uit de woningen verwijderd. Het appartementencomplex is met de renovatie all-electric gemaakt, hiervoor is het gehele dakoppervlakte voorzien van zonnepanelen.

Door middel van de NZEB-tool heeft Bouwnext een zeer nauwkeurige berekening gemaakt van de totale energiehuishouding. Een balansventilatietoestel met warmteterugwinning waarborgt de luchtkwaliteit, verwarmen gebeurt per woning met een elektrische luchtverwarmer is het ventilatiekanaal. Omdat de woningen door de gevelrenovatie een extreem lage warmtevraag hebben, is de ventilatielucht een zeer geschikt medium om de warmte door het gebouw te verspreiden. Warm tapwater wordt per woning verwarmt met een elektrische boiler en koken doe met sinds de renovatie op een nieuwe inductiekookplaat.

In de gerenoveerde woningen is het nu comfortabel wonen. Geen tocht, geen achterstallig onderhoud en geen hoge energierekening meer. De bewoners hebben dan ook geen moment spijt gehad van deze ambitieuze keuze.

Samen met de gemeente

De bewoners betalen nu meer servicekosten, maar hebben (zoals berekend) minimale kosten voor hun energierekening. Per saldo zijn de maandlasten dus nauwelijks gestegen. Met de verhoging in servicekosten wordt een lening van 1,4 miljoen betaald, dat is zo’n 70.000 euro per woning. Deze lening moest de VvE aangaan om de verbouwing te bekostigen. De gemeente Wageningen staat garant voor die lening. Zonder zo’n garantie willen de banken vaak geen lening verstrekken. Net als veel andere steden, kent Wageningen relatief veel flats en de Nolensstraat kan een voorbeeldfunctie vervullen.

In onderstaande video’s is de renovatie in beeld gebracht, vertellen bewoners van de Nolensstraat meer over deze renovatie en wordt de rol van de gemeente en provincie in dit proces verder toegelicht.