Prijsvraag 44 appartementen en 16 woningen, Zwolle
Prijsvraag 44 appartementen en 16 woningen, Zwolle
Voor de ontwikkeling van 44 appartementen en 16 woningen aan de Bachlaan in Zwolle wil Woonstichting SWZ de krachten bundelen met een consortium. Hiervoor zijn verschillende consortia uitgenodigd om deel te nemen aan de aanbesteding van het plan. Het plan bestaat uit twee appartementen complexen met elk 22 appartementen. Tussen de twee appartementen complexen worden 16 grondgebonden woningen gebouwd. Het plan kenmerkt zich door een hoge leefbaarheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Door het compacte ontwerp en de inzet van kwalitatief hoogwaardige materialen zijn de woningen en appartementen ook energiezuinig en onderhoudsarm.
BouwNext maakt samen met nog een aantal andere bedrijven onderdeel uit van het consortium met Plegt-Vos. De rol van BouwNext is het berekenen van de energiebalans en het ontwikkelen van een duidelijke visie op energie en duurzaamheid. Mede dankzij de input van BouwNext heeft SWZ dit ontwerp als beste beoordeeld.
Voor de duurzaamheidsvisie zijn 3 varianten bekeken:
- Basis, volgens eisen bouwbesluit met EPC 0,4
- EPV < 50 kWh/m².a, voldoet aan de laagste klasse van de energieprestatievergoeding
- EPV < 30 kWh/m².a, voldoet aan de hoogste klasse van de energieprestatievergoeding
EPV (Energieprestatievergoeding)
De EPV is een vergoeding die aan de huurders gevraagd kan worden als aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt. Deze vergoeding kan als een nieuw onderdeel naast de huurprijs en servicekosten in rekening gebracht worden. Met de EPV < 50 kan een vergoeding van €0,05 / m² GO per maand gevraagd worden. Met de EPV < 30 kan een vergoeding van €0,60 / m² GO per maand gevraagd worden.
Variant 1, basis: EPC 0,4
De basis variant is een standaard appartement met isolatiewaarden volgens bouwbesluit en een eenvoudige installatie. Deze is berekend met de EPG berekening om het minimaal benodigde opwekking van PV-panelen te bepalen zodat die voldoet aan de EPC 0,4. De ventilatie is CO² gestuurd met natuurlijke toevoer. Voor de verwarming en warmtapwater wordt gebruik gemaakt van een HR-gasketel.
Variant 2, optie: EPV < 50
Bij de tweede variant heeft de bouwkundige schil een hogere Rc-waarde waardoor warmtevraag een stuk lager is. De kozijnen hebben een betere isolatiewaarde en zijn voorzien van triple glas die een stuk beter isoleren dan normaal HR++ glas. De ventilatie is bij deze het zelfde als bij de basisvariant, CO² gestuurd met natuurlijke toevoer. Voor de luchtdichtheid moeten hier extra maatregelen getroffen worden zodat aan luchtdichtheidsklasse 3 voldaan wordt. Voor de verwarming wordt gebruikgemaakt van een collectief verwarmingssysteem met warmtepomp. Per appartement komt een warmtepompbooster voor het warmtapwater. Met deze maatregelen komt de warmtevraag voor verwarming onder de 50 kWh/m²GO per jaar.
Variant 3, optie: EPV < 30
De derde variant is nog een stap verder opgewaardeerd ten opzichte van EPV < 50. Hier is voor de ventilatie gekozen voor balansventilatie met WTW zodat de warmtevraag nog lager is. Voor de rest is deze optie gelijk aan de EPV < 50. Door de balansventilatie met WTW wordt de warmtevraag voor verwarming nog een stuk lager zodat de warmtevraag onder de 30 kWh/m²GO per jaar komt.
Betrokken partijen:
- Woonstichting SWZ Opdrachtgever uitvraag
- Team:
- Plegt-Vos Aannemer
- LKSVDD Architecten Architect
- BouwNext Visie en uitwerking op energie en duurzaamheid