Prijsvraag Oldenzaal, Centraal & Zilverschoon

Prijsvraag Oldenzaal, Centraal & Zilverschoon

Voor de ontwikkeling van 19 woningen in Oldenzaal wil WBOwonen de krachten bundelen met een consortium. Hiervoor zijn verschillende consortia uitgenodigd om deel te nemen aan de aanbesteding van het plan. Het plan bestaat uit 19 woningen op 2 verschillende locaties. Het plan kenmerkt zich door een hoge leefbaarheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Door het compacte ontwerp en de inzet van kwalitatief hoogwaardige materialen zijn de woningen ook energiezuinig en onderhoudsarm.

BouwNext maakt samen met nog een aantal andere bedrijven onderdeel uit van het consortium met Plegt-Vos. De rol van BouwNext is het berekenen van de energiebalans en het ontwikkelen van een duidelijke visie op energie en duurzaamheid.

Voor de duurzaamheidsvisie zijn 3 varianten bekeken:

 1. Energie neutraal op basis van de EPC < 0.
 2. BENG < 25 kWh/m².a, voldoet aan de hoogste klasse van de energieprestatievergoeding.
 3. Nul-op-de-meter, extra wattpiek om het laatste deel van de energie te compenseren.

EPC < 0

De EPV is een vergoeding die aan de huurders gevraagd kan worden als aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt. Deze vergoeding kan als een nieuw onderdeel naast de huurprijs en servicekosten in rekening gebracht worden. Met de EPV < 50 kan een vergoeding van €1.00 / m² GO per maand gevraagd worden. Met de EPV < 30 kan een vergoeding van €1.40 / m² GO per maand gevraagd worden. 

Variant 1, basis: EPC < 0

De basis variant is een standaard woning met isolatiewaarden volgens bouwbesluit en een eenvoudige installatie. Deze is berekend met de EPG berekening om het minimaal benodigde opwekking van PV-panelen te bepalen zodat die voldoet aan de EPC 0. De woningen worden voorzien van verse lucht door middel van een WTW. Het warmtapwater wordt wordt verzorgd door een compact warmtepomp.

Variant 2, BENG < 25

Bij de tweede variant heeft de bouwkundige schil een hogere Rc-waarde waardoor warmtevraag een stuk lager is. De ventilatie is bij deze hetzelfde als bij de basisvariant, evenals de verwarming en warmtapwater. Om verder te voldoen aan de BENG kunnen er minder panelen op het dak worden geplaatst omdat dit wordt gecompenseerd door de verminderde energievraag.

Variant 3, optie: NOM

De vierde variant is nog een stap verder opgewaardeerd ten opzichte van BENG < 25. Hier is voor de zonnepanelen het aantal wattpieks zo hoog mogelijk gelegd. Door deze aanpassing is het mogelijk om de woningen nul-op-de-meter te maken.

Betrokken partijen:

 • WBOwonen Opdrachtgever uitvraag
 • Team:
  • Plegt-Vos – Aannemer
  • LKSVDD achitecten – Architect
  • BouwNext  -Visie en uitwerking op energie en duurzaamheid
  • Lowik installatietechniek – Installateur

Afbeeldingen door LKSVDD architecten