Prijsvraag 22 Terpwoningen, Zwolle

Prijsvraag 22 Terpwoningen, Zwolle

Voor de ontwikkeling van 22 terpwoningen aan de Breecamp Stadshagen in Zwolle wil Woonstichting SWZ de krachten bundelen met een consortium. Hiervoor zijn verschillende consortia uitgenodigd om deel te nemen aan de aanbesteding van het plan. Het plan bestaat uit 22 woningen die geplaatst worden op een terp. Het plan kenmerkt zich door een hoge leefbaarheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Door het compacte ontwerp en de inzet van kwalitatief hoogwaardige materialen zijn de woningen ook energiezuinig en onderhoudsarm.

BouwNext maakt samen met nog een aantal andere bedrijven onderdeel uit van het consortium met Plegt-Vos. De rol van BouwNext is het berekenen van de energiebalans en het ontwikkelen van een duidelijke visie op energie en duurzaamheid. Mede dankzij de input van BouwNext heeft SWZ dit ontwerp als beste beoordeeld.

Voor de duurzaamheidsvisie zijn 4 varianten bekeken:

  1. Basis, volgens eisen bouwbesluit met EPC 0,4, voorbereid op EPV
  2. EPV < 30 kWh/m².a, voldoet aan de hoogste klasse van de energieprestatievergoeding, met doorstroomgeiser
  3. EPV < 30 kWh/m².a, voldoet aan de hoogste klasse van de energieprestatievergoeding, met zonnestroomboiler
  4. Nul-op-de-meter, extra wattpiek om het laatste deel van de energie te compenseren

EPV (Energieprestatievergoeding)

De EPV is een vergoeding die aan de huurders gevraagd kan worden als aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt. Deze vergoeding kan als een nieuw onderdeel naast de huurprijs en servicekosten in rekening gebracht worden. Met de EPV < 50 kan een vergoeding van €1.00 / m² GO per maand gevraagd worden. Met de EPV < 30 kan een vergoeding van €1.40 / m² GO per maand gevraagd worden.

Variant 1, basis: EPC 0,4

De basis variant is een standaard woning met isolatiewaarden volgens bouwbesluit en een eenvoudige installatie. Deze is berekend met de EPG berekening om het minimaal benodigde opwekking van PV-panelen te bepalen zodat die voldoet aan de EPC 0,4. De woningen worden voorzien van verse lucht door middel van een WTW. Door de lage energie behoefte kan de geventileerde lucht na verwarmd worden. Het warmtapwater wordt wordt verzorgd door een doorstroomgeiser.

Variant 2, optie: EPV < 30, doorstroomgeiser

Bij de tweede variant heeft de bouwkundige schil een hogere Rc-waarde waardoor warmtevraag een stuk lager is. De kozijnen hebben een betere isolatiewaarde en zijn voorzien van triple glas die een stuk beter isoleren dan normaal HR++ glas. De ventilatie is bij deze hetzelfde als bij de basisvariant, evenals de verwarming en warmtapwater. Om verder te voldoen aan de EPV moet er meer zonnepanelen worden toegevoegd om te voldoen aan de energievraag.

Variant 3, optie: EPV < 30, zonnestroomboiler

Het enige verschil met variant 2 is dat er bij deze optie gekozen is voor een zonnestroomboiler. Door een zonnestroomboiler toe te passen kan er optimaal gebruik worden gemaakt van de zonnepanelen. De boiler draait op zonnestroom waardoor er zo weinig mogelijk stroom wordt gesaldeerd(terugleveren aan het net). Doordat deze regeling in de toekomst hoogstwaarschijnlijk minder gunstig uit zal vallen is het verstandig om hier op voorbereid te zijn. Het wordt als optie aangeboden omdat de zonnestroomboiler wel duurder is dan de doorstroomgeiser.

Variant 4, optie: NOM

De vierde variant is nog een stap verder opgewaardeerd ten opzichte van EPV < 30. Hier is voor de zonnepanelen het aantal wattpieks zo hoog mogelijk gelegd van 275 WP naar 335 WP. Door deze aanpassing is het mogelijk om de woningen nul-op-de-meter te maken.

Betrokken partijen:

  • Woonstichting SWZ Opdrachtgever uitvraag
  • Team:
    • Plegt-Vos Aannemer
    • LKSVDD Architecten Architect
    • BouwNext  Visie en uitwerking op energie en duurzaamheid

REALISATIE 2016