Prijsvraag Wiedenbroek, Haaksbergen

Prijsvraag Wiedenbroek, Haaksbergen

Voor de ontwikkeling van (zorg)vastgoed Wiedenbroek in Haaksbergen wil Domijn en Livio de krachten bundelen met een consortium. Hiervoor zijn verschillende consortia uitgenodigd om deel te nemen aan de aanbesteding van het plan. Het plan bestaat uit een zorggebouw met 3 vleugels welke zijn verbonden door een stervormig centraal hart. Iedere vleugel heeft 4 woongroepen, 2 per bouwlaag. Het plan kenmerkt zich door een hoge leefbaarheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Door het compacte ontwerp en de inzet van kwalitatief hoogwaardige materialen is het gebouw ook energiezuinig en onderhoudsarm.

BouwNext maakt samen met nog een aantal andere bedrijven onderdeel uit van het consortium met Plegt-Vos. De rol van BouwNext is het berekenen van de energiebalans en het ontwikkelen van een duidelijke visie op energie en duurzaamheid. Mede dankzij de input van BouwNext heeft Domijn en Livio de energie visie als beste beoordeeld. Helaas zijn we met het hele plan tweede geworden.

Voor ieder project wat we aanpakken is ons een doel om een duurzaam gebouw te maken wat de potentie heeft lang te blijven staan. Hierin spelen comfort, onderhoud, gezondheid en energieverbruik een belangrijke rol. Ons doel is een zo simpel mogelijk installatie die zo optimaal mogelijk is afgestemd op het gebouw. Het gebouw wordt voorzien van een goed geïsoleerde schil met een hoge luchtdichtheid. Vervolgens worden de benodigde installaties toegevoegd. Voor de warmteafgifte is er gekozen voor vloerverwarming, welke naast verwarming ook voor koeling kan zorgen. Voor de opwekking van warm tapwater is gekozen voor decentrale boosterwarmtepompen in combinatie met een boiler. De warmtepompen worden aangesloten op de retourleiding van de vloerverwarming/-koeling. De warmtapwater boosterwarmtepompen is de energieefficiëntie oplossing voor decentrale all-electric warmtapwaterbereiding in grootschalige lage temperatuurprojecten.

Betrokken partijen:

  • Domijn & Livio Opdrachtgever uitvraag
  • Team:
    • Plegt-Vos Aannemer
    • Peters & Lammerink achitectenArchitect
    • BouwNext  Visie en uitwerking op energie en duurzaamheid