Prijsvraag Zwolle, Reggelaan

Prijsvraag Zwolle, Reggelaan

Voor de ontwikkeling van 18 woningen in Zwolle wil SWB de krachten bundelen met een consortium. Hiervoor zijn verschillende consortia uitgenodigd om deel te nemen aan de aanbesteding van het plan. Het plan bestaat uit 18 grond gebonden ouderenwoningen. Het plan kenmerkt zich door een hoge leefbaarheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Door het compacte ontwerp en de inzet van kwalitatief hoogwaardige materialen zijn de woningen ook energiezuinig en onderhoudsarm.

BouwNext maakt samen met nog een aantal andere bedrijven onderdeel uit van het consortium met Plegt-Vos. De rol van BouwNext is het berekenen van de energiebalans en het ontwikkelen van een duidelijke visie op energie en duurzaamheid. Mede dankzij de rol die BouwNext heeft gespeeld in het proces heeft SWB dit ontwerp als hoogste gewaardeerd.

Voor de duurzaamheidsvisie zijn 4 varianten bekeken:

  1. Basisvariant zoals beschreven in de uitvraag.
  2. Voorbereid type op BENG en EPV
  3. BENG < 25 kWh/m².a.
  4. EPV, All Electric.

EPV (Energieprestatie vergoeding) 

De EPV is een vergoeding die aan de huurders gevraagd kan worden als aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt. Deze vergoeding kan als een nieuw onderdeel naast de huurprijs en servicekosten in rekening gebracht worden. Met de EPV < 50 kan een vergoeding van €1.00 / m² GO per maand gevraagd worden. Met de EPV < 30 kan een vergoeding van €1.40 / m² GO per maand gevraagd worden.

Variant 1, basis: EPC =0.35

De basis variant is een standaard woning met hoge isolatiewaarden en een eenvoudige installatie. Deze is berekend met de EPG berekening zonder PV-panelen om op een EPC waarde van 0,35 uit te komen. De woningen worden voorzien van verse lucht door middel van een natuurlijke ventilatie en CO2 gestuurde roosters. Het warmtapwater wordt verzorgd door een zonnecollectoren en een gasketel.

Variant 2, basis: EPC =0.35

De tweede variant is een standaard woning met dezelfde isolatiewaarden en een eenvoudige installatie. Deze is berekend met de nZEB berekening zonder PV-panelen om op een EPC waarde van 0,4 uit te komen. De woningen worden voorzien van verse lucht door middel van een WTW-unit. Het warmtapwater wordt verzorgd door een gasketel.

Variant 3, BENG < 25

Bij de derde variant heeft de bouwkundige schil dezelfde RC-waardes. De ventilatie is bij deze hetzelfde als bij de tweede variant, evenals de verwarming en warmtapwater. Om verder te voldoen aan de BENG worden er PV-panelen op het dak geplaatst omdat zo te voldoen aan de BENG-eisen.

Variant 4, EPV All Electric

De vierde variant is nog een stap verder opgewaardeerd ten opzichte van BENG < 25. De gasketel is hier vervangen door weerstandsverwarming en een doorstroomtoestel. Daarnaast zijn er 22 PV-panelen toegevoegd om te voorzien in het elektra gebruik. Door deze aanpassing is het mogelijk om de EPV Categorie 1 te vragen.

Betrokken partijen:

  • WBOwonen – Opdrachtgever uitvraag
  • Team:
  • Plegt-Vos – Aannemer
  • LKSVDD achitecten – Architect
  • BouwNext – Visie en uitwerking op energie en duurzaamheid
  • Lowik installatietechniek – Installateur

Afbeeldingen door LKSVDD architecten