Veldhuizerschool, frisse passiefschool, Ede

Veldhuizerschool, frisse passiefschool, Ede

De Veldhuizerschool is een basisschool met 11 groepen. Gevraagd is om een duurzaam gebouw te realiseren waarin ook de onderwijsvisie op een goede manier vertaald is.
De opdracht is tot stand gekomen binnen een team volgens de ontwerpmanagement-methode. Dat betekent dat het gehele ontwerp van a tot z teamwork is geweest.

Het resultaat is de eerste passiefschool van Nederland. Tevens is de school tot friste school van Nederand uitgeroepen en is het project genomineerd voor de Dubo award.

“FRISTE SCHOOL VAN NEDERLAND 2012″

Frisse school

In combinatie met het passieve concept is er veel aandacht besteed aan een goed leer- en leefklimaat. De ventilatievoud is 1,5x zo hoog als in de regelgeving vereist is. De ventilatie wordt volledig automatisch gestuurd op de aanwezigheid van mensen in de lokalen. Omdat een lokaal ook vaak leeg is, zal op dat moment de ventilatie tot een minimum beperkt worden. Dat bespaart veel energie zonder dat het gevolgen heeft voor het leefklimaat.

Passiefschool

Als eerste school van Nederland wordt deze school volledig gerealiseerd in het passiefhuis-concept. Dit levert een zeer grote energiebesparing op. Dit heeft onder andere een grote impact op de technische detaillering. Verder zijn er geen gasaansluiting, radiatoren of vloerverwarming aanwezig en wordt het gebouw voor een groot deel op temperatuur gehouden door de aanwezige personen in het gebouw.

School in BIM

BIM staat voor Gebouw Informatie Model. Het gebouw is volledig in 3D geëngineerd. Niet alleen bouwkundig, maar ook constructief en installatietechnisch. Hierin komen 3 disciplines samen in een model. Hierdoor worden faalkosten bespaard en de communicatie tussen de adviseurs en met de opdrachtgever geoptimaliseerd.

Leden van het ontwerpteam:

  • HartmanBouwVisie eindverantwoordelijk (total engineering), ontwerpmanagement, procesmanagement, technisch ontwerp, veiligheid, bouwbesluit en ontwerpintegratie
  • Joissen Simonetti Architecten ruimtelijk & esthtisch ontwerp
  • Innax Installatieadviseurs installatechnisch advies
  • Bartels ingenieurs constructeur  

REALISATIE 2011