Zuiderspoorflat, Enschede
Zuiderspoorflat, Enschede
Het winnende ontwerp voor een belangrijke inbreidingslocatie in Enschede! Ontworpen door LKSVDD Architecten
Sociale huur appartementen en woningen, Zuiderspoorflat
Voor de ontwikkeling van appartementen en woningen in Enschede wilde Domijn de krachten bundelen met een consortium. Hiervoor waren verschillende consortia uitgenodigd om deel te nemen aan de aanbesteding van het plan. Het plan bestaat uit een appartementengebouw met 45 appartementen en 15 woningen, allen bedoeld voor de sociale huursector. Het plan kenmerkt zich door een hoge leefbaarheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Door het compacte ontwerp en de inzet van kwalitatief hoogwaardige materialen is het gebouw ook energiezuinig en onderhoudsarm.
Energiebalans en visie energie en duurzaamheid
BouwNext maakt samen met LKSVDD architecten onderdeel uit van het consortium met Plegt-Vos. De rol van BouwNext is het berekenen van de energiebalans en het ontwikkelen van een duidelijke visie op energie en duurzaamheid.
Voor ieder project is ons doel om een duurzaam gebouw te maken wat de potentie heeft lang te blijven staan. Hierin spelen comfort, onderhoud, gezondheid en energieverbruik een belangrijke rol. Ons doel is een zo simpel mogelijk installatie die zo optimaal mogelijk is afgestemd op het gebouw. De woningen en appartementen hebben een buitengewoon goed comfort en zijn gezond om in te leven. Door de grondige aanpak van de schil in combinatie met balansventilatie is de basis ook in de toekomst goed voor nieuwe innovaties op het gebied van energie opwekking. Tevens heeft dat een gunstige invloed op de eindwaarde. De woningen kunnen worden opgeschaald naar Nul-op-de-meter en de appartementen naar BENG conform eisen in 2020. Voor de appartementen werd ook een visie op NOM gevraagd. Door de compacte locatie midden in de stad Enschede was het een complexe opgave om de woningen en appartementen op dat niveau te krijgen. Doordat het hier om een inbreidingslocatie gaat staan er veel gebouwen om heen die voor veel belemmering zorgen, dit is volledig uitgewerkt en verwerkt in de nZEB-berekening.
Onderstaande afbeelding geeft de mate bezonning aan die door ons in Revit Dynemo is gegenereerd. Zo voorkom je dat de werkelijke opwekking door PV in werkelijkheid veel afwijkt.
Betrokken partijen:
- Domijn Opdrachtgever uitvraag
- Team:
- Plegt-Vos Aannemer
- Leijh, Kappelhoff, Seckel, van den Dobbelsteen achitecten Architect
- BouwNext Visie en uitwerking op energie en duurzaamheid
- Lowik installatietechniek Installateur