Voor SWB Lienden hebben we met een aantal partners een huis voor de toekomst ontwikkeld vorig jaar. Een betaalbare woning die veel weg heeft van het idee van Habraken: buitenzijde publiek domein en binnenzijde privédomein die je geheel naar eigen smaak en behoefte kan inrichten. De oplossing voor de doorstroming op de woningmarkt en het vluchtelingenprobleem!

Met een aantal partners zoals architect Peter Zandbergen, een aannemer en installateur hebben samen met woningbouwvereniging SWB uit Lienden gekeken hoe een betaalbare woning kunnen maken die tweehonderd jaar goed kan functioneren, comfortabel, gezond is en vrij indeelbaar. We hebben dat gevonden in een woning die maar twee halve vloeren heeft voor de stabiliteit, geen keuken, badkamer, WC of trap maar wel geheel functioneert. De gehele installatie is ingebouwd in een “lichthof” boven op het dak zodat er veel licht bovenin schijnt en voorzien van een zonneboiler en WTW. Van hieruit gaan twee schachten naar beneden waarin de ventilatie slangen zitten waarmee het huis ook verwarmd wordt, riool, waterleiding en elektra. De ene schacht staat tegen de wand en de andere vrij in de ruimte zodanig dat je altijd goede grote ruimtes kunt maken.

14-160-DSN blokl

Wil je een WC of badkamer maken? Geen probleem, de droge afwerkvloer verwijderen, een installatie voorzetwand bouwen tot aan de schacht en de WC en badkamer kan met tegels afgewerkt worden. Of heb je liever een bad achter je bed op slaapkamer? Je kunt het zelf aanleggen net zoals de ontbrekende vloerdelen in prefab houten delen. De trap mag je zelf invullen desnoods koop je bij Ikea 4 billy kasten waarmee de trap gemaakt kan worden. Ook kan je een trap 3D laten printen of gebruik maken van open source wikihouse spullen die in elke stad bij zogenaamde fablabs kunt laten frezen.

Afhankelijk van de oriëntatie en grote is deze woning geheel nul-op-de-meter te maken of op zijn minst energieneutraal zogenaamde nZEB woning die niet leunt op het salderen en nog maar € 40,- aan energiekosten per maand nodig heeft. Daarbij blijft de woning onder de prijs die een normale nieuwbouw sociale huurwoning mag kosten.

Overall plaatje

Als de beukmaat bekend is kunnen we al starten met de productie van de vloeren en de scheidingswanden terwijl we de buitenkant nog met welstand overleggen. De buitengevels worden gemaakt in de fabriek en komen in het geheel aan op het werk. Instorten van leidingen of sparingen is niet nodig immers alles zit in de schachten. Speciale wensen van de bewoner kan zelfs na de overhandiging van de sleutels aangepast worden.

Een woning in één dag bouwen klinkt leuk of een wethouder die zegt dat hier volgende maand al woningen kunnen staan zijn loze begrippen met een bouwvergunning die 8 weken kan duren.

Dit is echt revolutionair en morgen al toepasbaar.