Ik ben meer dan een jaar geleden naar de Solar Dechatlon Europe 2022 in Wuppertal geweest. Daar ging het over renoveren en optoppen. Vanuit NL deden de TUE Eindhoven mee VIRTU/e en vanuit TUD Delft SUM mee, beide vielen ze in de prijzen. Ik was daar samen met Zehnder die ook iets te vieren had: de beste drie inzendingen waren uitgerust met een ComfoAir 350. Een mooi artikel hierover is te vinden op Duurzaam Gebouwd. Ik zag daar ook een lezing van Prof. Dr.-Ing. Thomas Hartmann uit Dresden. Hij gaf een lezing over balansventilatie en warmte terug winning (WTW) afgezet tegen een lucht water warmtepomp.

Grafiek COP WTW

Deze grafiek is mij bijgebleven. De WTW rendement uitgedrukt in een COP waarde. Mooi om te zien dat een WTW beter presteert als het kouder wordt en een warmtepomp juist slechter. Een combinatie van warmtepomp en WTW in één apparaat kan dus beter zijn dan de twee apparaten gescheiden. Dit is geen ventilatie warmtepomp die alles via de warmtepomp doet en geen WTW wisselaar heeft, want die maakt geen optimaal gebruik van de terugwinning 1 op 1 maar altijd via het rendement van de warmtepomp.

Even voor de duidelijkheid ik ben fan van een WTW omdat het huis direct comfortabel wordt met een balansventilatie en bespaart ook veel energie in de zomer en winter tijd. Vanuit de passiefhuis gedachte is een WTW die in samenhang met de bouwkundig zaken als isolatie, goed glas en luchtdichtheid de juiste combinatie. Deze samenhang zorgt ervoor dat gebouwen en woningen onder de 15 kWh/m2a komt qua energiebehoefte voor verwarming. Als je dan ook met het vermogen onder de 10 W/m2 kan komen, is het mogelijk om te verwarmen of te koelen met de normale ventilatie stroom die dagelijks nodig is om een frisse woning te maken.

Compacttoestel

In 2009 toen ik voor de eerste keer naar het passiefhuis congres ging in Innsbruck kwam ik al de compact toestellen tegen die een combinatie hebben met een WTW en lucht warmtepomp in één.

Bovenstaande toestellen hebben een passiefhuis certificaat en zijn op de Nederlandse markt te koop. De een met groter vermogen dan de andere. Dat zie je dan ook terug in de afmetingen. Bijvoorbeeld de Nilan heeft voldoende aan een ruimte van 60x 60 cm. Let wel op dan komen er nog ventilatie kanalen er boven of ernaast bij. Juist voor renovatie en nieuwbouw van appartementen zijn deze compact toestellen een no-brainer omdat er geen extra water distributie systeem meer nodig is voor convectoren of nog erger voor vloerverwarming. Goed te zien dat deze toestellen nu ook in NL voet aan de grond krijgen hoewel de testen van KIWA nog niet de juist prestatie kunnen weergeven. Het zou goed zijn als de harmonisatie van kwaliteitsverklaringen vanuit heel EU gebruikt mogen worden. Dat geeft wel een eerlijke markt voor innovatie op dit gebied.