Samenwerken en dan nog integraal, als je linkedin of bouwprofs leest heeft iedereen hierover en is het heel makkelijk. Geen probleem dat samenwerken zal ik maar zeggen. Toch is dit niet waar, samenwerken is vooral luisteren en goede afspraken maken. Het probleem zit juist in dat luisteren: goed luisteren zorgt voor goede vragen stellen. Hoe ga je dat doen? Waar komt dat dan? Wat heb je nodig? etc. Vaak luisteren we vanuit onze eigen kennis van het onderwerp, terwijl we de echte kennis niet in huis hebben. Eigenlijkkunnen we alleen in gesprek op dat niveau waar ieder in het team wel wat kennis van heeft. In de krochten van de kennis van de ander persoon kunnen we niet luisteren.

Zo is het ook met samenwerken: vertel je buiten de bouw dat de aannemer en de architect gaan samenwerken zal ieder dit vanzelfsprekend vinden. Vertel je dit aan de architect dan krijg je zaken als: wat weet een aannemer nu over architectuur, er ontstaan en menging van verantwoordelijkheden, de aannemer is niet onafhankelijk en nog veel meer van dit soort ongein.

Ook de aannemer heeft zoiets als: wat weet een architect van bouwen, detail kloppen nooit, hij moet zelf eens een hamer in de hand houden. De vooroordelen zijn te over. En als je wil samenwerken en de vooroordelen aan de kant schuift binnen een project zijn er wel weer anderen die ook met het project te maken hebben die het weer verknallen. Kijk eens met de ogen hoe buitenstaanders tegen ons (bouwindustrie) aankijken. Natuurlijk moet je samenwerken! vind een iedere buitenstaander, anders kan je geen project maken toch?

Lees eens aandachtig deze blog van Finith Jernigen auteur van BIG BIM en little bim. Dan zie je dat achter het mooie samenwerken de bouw aardig aan het aftakelen is.

Duidelijke afspraken via het Integrated Project Delivery IPD protocol helpt om te luisteren. Ik ben er van overtuigd dat als en opdrachgever, ontwerpteam en aannemers samen een IPD contract aangaan het werk veel simpeler kan en heel veel geld scheelt. Daar kan een aanbesteding niet tegen op! zelfs niet in deze crisis.