internetconsultatie-2a

De ontwikkelingen rondom het verduurzamen van de woningbouw (nieuw en bestaand) buitelen over elkaar heen.  EPC = 0, energieneutraal, EPA-W, Nul-op-de-Meter, Passiefhuis en Active House zijn een aantal van deze mogelijkheden. Daarnaast krijgen we eind van dit jaar een aangepaste EN 15603 (Energy Performance of Building Directive EPBD) waarin gepleit wordt voor een Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG) of nZEB (nearly Zero Energy Building).

Dit is niet voor niets, al sinds 2010 geven de onderzoeken aan dat er wat moet gebeuren:

  • Niets doen is geen optie en zal veel te duur worden
  • Helemaal energieneutraal (incl verbruik bewoners) is onbetaalbaar
  • Bijna Energie Neutraal is de goedkoopste oplossing als naar de TCO kosten wordt gekeken.
  • az-301 dumps
  • az-302 dumps

Macro economisch is BENG de beste oplossing!

internetconsultatie-0

Het beste scenario is zo laag mogelijk energiebehoefte voor verwarmen
(positie 2) in grafiek

 

Economisch optimum

Voor elk land in de EU is het zoeken naar een economisch optimum.  Vanuit het EU-project PassReg hebben we gezocht naar een grootschalige implementatie van nZEB. Daarbij zagen we al snel dat met het klimaat wat wij in NL (gematigd zeeklimaat) hebben vrij eenvoudig een comfortabele woning kunnen maken met een warmtebehoefte tussen de 8 en 17 kWhth/m2. Het comfort gaat aanzienlijk omhoog als we in vermogen niet meer dan 12 W/m2 nodig hebben om te verwarmen. De huidige wetgeving (NEN 7120) zorgt ervoor dat het comfort achteruit gaat tov. de jaren ’80. Dit komt vooral door de kouval van de ramen die we niet met de NEN 7120 als focus hebben. Hoe beter we isoleren hoe slechter het comfort als we blijven rekenen met de oude EPBD wetgeving. Dit is ook onderkent in de EU.

 

Comfort

Daarom pleiten wij ervoor om concepten als Passiefhuis en Active House te omarmen om het comfort prioriteit 1 te geven. Als resultaat krijgen wij dan woningen die geen tocht kent. Eenvoudiger zijn te verwarmen en nog maar een stookseizoen heeft van 2 maanden. Salderingsproblemen, verbruik van thermische energie gaat dan met rasse schreden omlaag tot zelfs 90% van wat nu gebruikelijk is. Bij een schilrenovatie zijn de kosten om even net iets verder te gaan dan nu gebruikelijk bij de stroomversnelling nog maar 10% meer en zal snel verlagen.

In plaats van nog 500 m3 gas of 5000 kWhth is 90 m3 gas al voldoende om een eengezinswoning (Rijwoning 100 m2) of een hoekwoning met 150 m3 gas te verwarmen.

 

De EPV is juist een motor die uniek is in EU om net zo snel als wij ons gasnet in NL hebben uitgerold in 1967 de transitie te maken naar een CO2 neutraal Nederland!

 

Innovatie

De innovatie die we hard nodig hebben ligt dan ook niet in het rendement van de installaties, maar in de bouwkundige opbouw van de woning. Wat dat betreft kan de architect het verschil uit maken. In het gewest Brussel is in 2013 de wet aangepast en mag alleen nog gebouwen en woningen gebouwd (ook renovatie) worden met een verbruik onder de 30 kWhth/m2. De opleving in Brussel is gigantisch en tot op heden is er al meer dan 1,3 miljoen m2 gebouwd volgens deze methode en zijn de investeringskosten voor een gebouw alleen nog maar omlaag gegaan. Juist door een beter comfort te bieden, zijn deze woningen zeer in trek in Brussel.

 

Willen we innovatie zo snel mogelijk opschalen moeten we niet alleen naar de woning kijken maar naar het hele energieplaatje:

  • Saldering van stroom is geen oneindige oplossing
  • We moeten in de winter altijd 1 tot 2 maanden overbruggen
  • We stoken onze elektriciteitscentrales op kolen (veel CO2)
  • Onze woning voorraad verbruikt veel meer energie dan andere EU landen

internetconsultatie-1

Januari en december wekken we te weinig op om daarmee te verwarmen

Alle energiedragers zullen we in moeten zetten om echt te zorgen dat de CO2
emissie wordt verlaagd. Bij de gebouwde omgeving kan dat het makkelijkst.

Conclusie

Besparen, besparen en besparen is het credo, zonder afbreuk van onze levensstandaard en juist verhogen van het comfort. Wij zouden dan ook willen pleiten in de EPV om alleen categorie 1 (0-30 kWhth/m2) toe te laten voor alle energiedragers. Innovatie op gebied van power2gas, biogas installaties etc. worden dan ook meegenomen. Deze installaties zullen dan samen met de buurtbaterij op wijkniveau grote stappen kunnen maken.

Voor de time-being kunnen we onze HR 107 ketel nog wel gebruiken maar is de woning zodanig verbeterd dat we later geen spijt (No-Regret) krijgen van de huidige maatregelen.

Laten we energieprestatie vergoeding toe voor de hele reeks 0-50 kWhth/m2 nuttige energiebehoefte voor verwarming, kunnen we het beste maar stoppen met nadenken over hoe we de CO2 moeten verlagen in Nederland.

Als we gas toelaten in categorie 2 en 3: 30-50 kWhth/m2 kunnen we doorgaan zoals we altijd al deden, en zal de innovatie de das om worden gedaan.

Carl-peter Goossen

internetconsultatie-3a