De standaardisatie voor BIM is gereed IFC en IFD (Gisteren van de STABU gehoord dat IFD binnenkort weer in de lucht is, combinatie tussen Lexicon en BARBi). We kunnen gewoon in elk BIM pakket werken volgens deze content. Makkelijk? Ja, want IFC en IFD staan heel dicht tegen de bouw, met gewone woorden kan je een heel netwerk opzetten van informatie die na de volgende partner moet gaan. Een voorbeeld van zo’n netwerk van informatie zie je hier en hier. BIM is een INFORMATIE MODEL daarbij moet je naar je opdracht kijken welke informatie moet ik aan de volgende bouwpartner geven volgens het contract.

Als je dat in de gaten houdt kan je morgen gaan BIMMEN. Omdat het niet uitmaakt hoe en in welk pakket je informatie opzet. De overdracht anders dan op tekening, bestek en staten dat is de crux! Hier wil je eenduidige data in digitale vorm gebruiken. COINS is daar een goed voorbeeld van die kijkt namelijk verder dan de objecten. Ook planning, actielijsten en autorisatie is namelijk informatie die overgebracht moet worden. COINS doet dat in kleine stapjes zie www.coinsweb.nl. Ook hier kan je al mee aan de slag. Het is de kennis die op een hoger peil moet komen wil je met BIM aan de slag. Natuurlijk is het makkelijk om te kijken welk pakket de ander bouwpartner heeft om zo de informatie makkelijk over te dragen. Ik zie dan ook conglomeraties ontstaan waarbij de opeenvolgende partners makkelijk hun informatie volgens eigen afspraken doorgeven.

classNetwork

Informatie binnen de bouw is niet hiërarchisch op gebouwd maar bestaat uit een netwerk van informatie. A. Dorgelo architect BNA wist dit al in 1965 in zijn boekje uitgegeven door Miset: Bouwplannen beter voorbereiden. Ik ben benieuwd hoe IFD zich volgende week op het internet verschijnt. Als saaie kost zoals IFC of juist op een manier zoals de aqua browser in Briswarenhuis?