Het is nu al weer drie weken geleden dat ik mee heb gedaan aan de BIMCaseweek. Leuk, innoverend en een snelle leercurve. Kan ik iedereen aan raden om volgend jaar aan mee te doen. 4 dagen intensief werken en alle in-en outs van BIM komt langs.

maninblackBIMCaseweek2010

Ik zat in de groep “Masters in BIM” en hebben op de eerste dag al gekozen voor een proces gericht strategie, waarbij we gebruiken maken van de de COINS methodiek. Daarbij werd gebruik gemaakt van de CBIM applicatie en de COINS container. Ontzettend leerzaam om eens te gebruiken zowel de methodiek als ook de container. Om standaardisatie aan te brengen tussen de programma’s is ook geprobeerd om een IFD bibliotheek aan te spreken. Dit was mogelijk omdat er twee mensen in de groep zaten Erik Snip van Ingenieursbureau Wassenaar en Remmert den Otter van Itannex. Zij konden goed overweg met API. Daarnaast hebben we Radboud Baayen van de STABU gevraagd voor de IFD toegang. En warempel op de derde dag hadden we het draaien alle objecten konden we voorzien van IFD metadata. Hierdoor was het mogelijk om vanuit een object een stap hoger of een stap dieper in de objectstructuur te gaan. Super!

De hele infrastructuur ligt klaar en is zowel in een website van een leverancier, de Twee Snoeken, STABU of SBR zo op te nemen! Ook is de API up to date om de IFD op te nemen in elk software programma. Wat er aan scheelt is de hele geschiedenis van software standaardisatie in de bouw nog niet anders geweest: CONTENT. Wie vult de bibliotheek, en hoe ga je ermee verdienen. Samen kunnen STABU, SBR en de Twee Snoeken het zo implementeren als ze het willen. ALLEEN samen hebben zij een mooie bibbliotheek!

Content multiplatform maken met IFD en IFC is echt niet moeilijk maar het verdienmodel levert problemen op. Terwijl de leveranciers graag iedereen wil bereiken en ook wil weten wie het gebruikt. Je kunt aan de voorzijde en aan de achter zijde een betaal model op zetten waar iedereen gelukkig van wordt. Ik verwacht dat de BIG BIM (zie eerdere blog) heel lang op zich laat wachten als er geen eenduidige bibliotheek ontstaat. Jammer een gemiste kans in de BIM wereld.