Dit artikel van Lloyd Alter geeft goed aan wat er allemaal gebeurd op dit moment in China. Het was een geweldige reis. Waar wij elk passiefhuis als een overwinning vieren, maken zij gewoon 1,2 miljoen m2 passiefhuis per jaar! Fijn stof een probleem dan maken we WTW’s met een fijnstof indicatie en sturen we daar op. De grote schaal zorgt ervoor dat ze dingen eenvoudig voor elkaar krijgen. Een opzet als deze is natuurlijk in NL ook mogelijk. We denken dan dat we kleine raampjes en dikke muren krijgen zoals de passiefhuizen die we op vakantie zien, maar ons klimaat laat gewoon grote ramen toe, die zelfs meer warmte opleveren dan dat er verloren gaat door een raam. Dus mensen we gaan het ook gewoon DOEN! De investeringskosten liggen misschien 2% hoger, de verwarming en koeling kosten zijn per jaar zeker 80% lager. Het is niet voor niets dat we woonlasten neutraal kunnen renoveren met gebruik van passiefhuis aanpak.

Hierboven zie je een gedeelte van Gaobeidian Railway City het grootste passiefhuis project van de hele wereld. Gaobeidian regio wil over 10 jaar dan ook groter zijn dan Beijing.

Dat het niet altijd goed gaat is te zien in Beijing west, waar de ene appartementen gebouw traditioneel gemaakt wordt en de ander, bij uitzondering, als passiefhuis. Zegt u het maar welke u liever heeft.