Afgelopen 25 juni 2019 hebben we de Mitros wedstrijd  -isolatie uitdaging- gewonnen. Het idee is om de gevel met maximaal 3 cm te kunnen isoleren. We hebben samen met Nieuw wonen van Volker Wessels en anderen echt een leuk concept neergezet. Een samengestelde isolatieplaat die aan de buitenzijde voorzien kan worden van een 3D print van metselwerk steentjes of andere afwerking gelijk aan de afwerking van het bestaande pand die we daarvoor scannen. Data2fabriek zeg maar. Een mooie manier om op te kunnen schalen.

Toch wil ik echt wel duidelijk maken dat het isoleren maar een klein onderdeeltje is waar je niet mee begint. Je start met ventileren en luchtdicht maken. Hu? Luchtdicht dan kan je toch niet meer ventileren? Toch wel, gestuurd ventileren begint juist met de kierenjacht.

In de introductie van het Europhit project kan je lezen dat een goed plan eerst begint met de ramen en ventilatie, stap 2 eenvoudige isolatie zoals dak en beganegrondvloer en de PV panelen stap 3 de gevel isolatie en dan de aanpak van de warmteopwekker.

Echt in het verleden zo vaak gezien dat de ventilatie niet werd aangepakt als eerste stap met een muffe ongezonde situatie als gevolg.

Zo en nu nooit meer vergeten: begin bij ventileren!

Trouwens dit consortium heeft juist ook de ventilatie integraal opgenomen in het plan.

Bestaande uit Nieuw Wonen Volker Wessels, de Bonth van Hulten, BASF, Bisoton, James Hardy, Tegnis, Comfort Company en wij.

Hier kan de presentie downloaden.