Al een half jaar maken we gebruik van een Integrated Project Delivery Protocol om als BIM-manager samen te kunnen werken in een “BIG BIM” Setting. Even wat uitleg: Bedrijven die intern een BIM-model gebruiken om hun documenten te maken worden volgens het boek van Finith Jernigan “BIG BIM little bim The practical approach to Building Information Modeling – Integrated practice done the right way!” bestempeld al little bim.
Bedrijven die met elkaar samenwerken om tot een integraal BIM model te komen binnen het project worden “BIG BIM” genoemd. De doelstellingen van een interne BIM zijn anders dan de doelstellingen in het samenwerkingsverband. Om van “little BIM” over te gaan naar “Big BIM” lijkt voor velen een stap te ver. Verantwoordelijkheden worden op een hoop gegooid en je moet er maar op vertrouwen dat andere partijen ook “BIM” aan kunnen. Niet makkelijk en niet altijd wenselijk. Goede bedoelingen worden vaak afgestraft.
Ik loop al een tijdje met de gedachte om hier een leidraad voor te schrijven. Waarbij via een roadmap tot samenwerking kan komen en de verantwoordelijkheden daar blijven waar ze horen. Door goede afspraken kan je ook een goede samenwerking opzetten!
Ik heb hiervoor gebruik gemaakt van The American Institute of Architecture AIA (zeg maar de amerikaanse BNA), die een handleiding hebben geschreven: Integrated Project Delivery: A Guide 2007, beschikbaar op www.aia.org/ipdg. Deze handleiding is voor Autodesk de aanleiding geweest om in 2008 “BIM Communication Specification” op te zetten. Ik heb deze vrij vertaald naar de Nederlandse praktijk met een schuin oog gekeken naar COINS, en het boek “BIG BIM little bim”. Dit is de Leidraad IPDP en kan hier en hier de toelichting worden gedownload..

Binnen de RevitGG werkgroepen is de leidraad vrijgegeven om een onderdeel te worden van het derde deel van de “Best Practice” reeks waar binnenkort het tweede deel van uit komt!