Twee weken geleden naar Vectorworks gekeken omdat de software leverancier (Design Express uit Gouda) vertelde dat het een volwaardig BIM pakket is. Leuk dacht ik bij mijzelf, ik ken Vectorworks nog van die tijd dat het Minicad heette.

Toch maar even naar gekeken nadat zij bij mij op de BNA workshop waren geweest “iedere architect zijn eigen BIM pakket” van de BNA, zie een paar blogs geleden. Wat mij intrigeert was de kreet “native IFC”. Zoals ik al eerder heb verteld vind ik dat een BIM pakket non redundante data moet maken. Even iets bijtekenen is een BIM moord. Vectorworks laat even bijtekenen toe en is dus geen BIM pakket zei ik.

Bij de demonstratie lieten ze dus zien hoe makkelijk je kunt bijtekenen. Maar als je daar door heen kijkt zie je juist een heel goed eenvoudig BIM pakket! Want een IFC bestand is makkelijk in te lezen en zijn de IFC eigenschappen aan een object gewoon te benaderen en in te vullen. Dat heb ik nog niet eerder gezien. Vectorworks maakt dus 1 op 1 IFC bestand, en kan dus ook IFC bestanden uit andere BIM software gewoon controleren.

Een eyeopener dat je zo makkelijk in een IFC bestand kunt kijken. Nu nog een goed filter mechanisme (kan wel maar is omslachtig) , personeel vertellen dat bijtekenen verboden is en je hebt een fantastisch BIM-pakket erbij om uit te kiezen!