Afgelopen week bij Wiegerinck was er een opdrachtgever die wilde op de plek waar al een gebouw stond een nieuw project starten.
Bij het eerste gesprek kwam al het idee om de oude heipalen en de fundatie te hergebruiken. kan dat?
Jazeker, maar wel onder bepaalde condities.
De eerste mogelijkheid is het maken van een grote dikke vloer boven op de heipalen. Daar bovenop kan je gang weer gaan.
Dit heb ik ooit eens toegepast bij een asfaltcentrale in Eindhoven. Hier moesten de fundatie al maken voordat we wisten waar de trommel en de silo’s kwamen te staan.

Hoogewandligger.png

De tweede methode is het maken van hoge wandliggers hierbij wordt op het stramien in één richting wanden geplaatst. Deze wanden kunnen de lasten weer verdelen over de heipalen. Een goed voorbeeld hiervan is de bibliotheek op de Uithof in Utrecht van Wiel Arets. Omdat de archieven zeer zwaar zijn en hoog in het gebouw zijn gelegen is voor de hogewand techniek gekozen.
50937913_96fc769b2e_m.jpg

Bij het ontwerp van Pakhuismeesteren op de Kop van Zuid te Rotterdam (architect Fumi Hoshino) zijn beide technieken gebruikt.
Toen ik nog bij ABT werkte heb ik mee mogen ontwerpen en de bouwaanvraag verzorgt van dit project.
Het gaat om een oud pakhuis dat bestaat uit een skelet van kolommen en balken. Onder het pakhuis zou een parkeergarage gemaakt worden, de auto’s konden niet tussen het stramien van het pakhuis doorrijden. Door de begane grondvloer een dikke vloer te maken konden we de kolommen daaronder verwijderen waar nodig.
Boven op het pakhuis kwamen 21 penthouses te staan de scheidingswanden waren hoge wandliggers. Zo konden we de kolommen van de woningen netjes tussen het oude pakhuis skelet komen te staan. We waren helemaal vrij om de ronde kolommen te plaatsen.
PakhuisMeesteren.jpg
Update: Pakhuis meesteren is alsnog uitgevoerd maar zonder de “knip”. Het is sinds 2017 een Hotel met een centraal lichthof. Lees hier meer.