Je ruikt het gewoon in de lucht net als straks de lente (dat duurt nog een maand op z’n minst). Maar op het internet ruikt het gewoon naar BIM oplossingen.
Wacht even hier gaat het om de BIG BIM. litlle bim is de BIM op je eigen computer in een 3D model gewoon efficiënt je tekeningen en kozijnstaten maken. Niks mis mee daar moet je NU mee beginnen en niet meer mee wachten! Lees het boek BIG BIM little bim. BIG BIM daarentegen is nog in ontwikkeling en zoals ik al vermelde in mijn vorige blog is de IFD bibliotheek sinds vorige week in de lucht! OK, geef maar even de URL dan gaan we er mee aan de gang denk je dan. Maar zoals ik heb uitgelegd is IFD een beschrijving voor het semantisch web, zeg maar web 3.0. En niet een normale bibliotheek waar je content kunt halen.
Het leuke komt nu:
Peter Bonsma van TNO (een van de makers van de IFCbrowser) is een eigen bedrijf gestart RDF met een groep mensen. zie zijn site. Zoals hij zelf aangeeft in een mail naar mij: “RDF zal sterk investeren in een nieuwe DLL en voorbeeldapplicatie daarop waarbij ideeën van EU projecten eConstruct, SWOP en ManuBuild zal proberen handen en voeten te geven in een commercieel product. Hier gaat het om Real-Time Parametrische Geometrie waarbij data is gebaseerd op gedistribueerde bestaande databases en snelheid en flexibiliteit de kerndoelen zijn. Er zijn plannen dit samen met verschillende universiteiten te doen die vooraanstaand zijn op deze gebieden, echter de financiering vanuit RDF voor ontwikkeling hiervan is reeds zeker en naar verwachting zal eind 2011 een eerste commerciële versie beschikbaar zijn”.
Daarnaast zie java applets ontstaan die IFD bibliotheek en de RDF technologie gebruiken om kleine API’s te maken voor verschillende software waaronder ook voor Revit. Fantastisch toch? In de group IFD Smart Building op Linkedin zie je handleidingen ed. verschijnen. En AECbytes verteld vandaag over cloud computing en BIM hiermee is het mogelijk om samen in een BIM model real time te werken! Kijk ook eens bij Catenda AS een Noorsbedrijf die ook oplossingen voor BIM maken. Daarnaast heb ik een open source software gevonden op open IFC tools ziet er gewoon goed uit! Vergeet niet de BIMserver.org die al langer IFD kan verwerken nu een standaard woordenlijst heeft gekregen waar we allemaal mee aan de slag kunnen.
Ik zie al voor me mijn actie- en besluitenlijst in een projectwebsite real-time voorzien van nieuwe info zie mijn blog van 24 april vorig jaar. Ik kan genoeg oplossingen bedenken waar je een leuk verdienmodel om heen kan bouwen. Leveranciers die geen vertegenwoordiger meer langs sturen maar online informatie geeft die door specifieke vragen van ontvanger makkelijker toegankelijker wordt. Nieuwe bibliotheken met content die weten wat ze zijn, incl. alle eigenschappen, STABU bestekteksten en verwerkingsvoorschriften op de bouw, aangepast aan de omstandigheden waar het ingebouwd moet worden, hoeft de bouwvakker ook niet meer te zoeken. En al die content gesponsord door de leverancier cq. voor €0,79 (like Itunes) te koop!
Er is echt iets moois begonnen nu de IFD bibliotheek gestart is.