BIM Building Information Modeling je kunt echt zo breed trekken als je wilt. BIM als oplosser voor alle problemen. December 2007 een stuk gelezen in de intermediair over verspilde uitgaven bij de overheid. Een op de vijf grote ICT projecten bij de overheid komt nooit van de grond. Het gaat daarbij vaak over grote politieke issues als het elektronisch Kind-dossier of Politie Suite Opsporing (PSO): Landelijk systeem voor registratie van misdrijven te gebruiken voor de opsporing. Definitief afgeblazen in 2005. Kosten 430 miljoen. Zie link.
Ik moest hier weer aan denken toen ik een aantal Linkedin discussies las over BIM en terug dacht aan de laatste RevitGG gebruikersgroep. Ook hier ging het erover: moeten we een object in BIM alle eigenschappen mee geven die maar bestaan, zoals de Rc-waarde, kosten etc. Op Linkedin wil iedereen van alles aan het object hangen anders kunnen we niet samenwerken is het Motto! Gelukkig kwam de RevitGG groep tot een andere conclusie: Je moet de ander de gelegenheid geven om een eigenschap erbij te maken. Dit kan door makkelijk door de objecten te filteren.
Samenwerken kan het leven makkelijker maken maar dat hoeft niet te betekenen dat alles al klaar staat voor de ander. Het laatste BIM project wat we hebben gedaan hebben we op dezelfde manier georganiseerd. De bouwkundige objecten zijn geheel vrij gegeven zodat de andere disciplines (constructeur en installatie- adviseur) er mee verder konden. Gewoon ieder maakte zijn eigen model en die werden gelinkt elke vrijdag werd alle modellen geupload op de Project informatie site van het project. Door gebruik te maken van de RevitGG signaleringsmassa.
Dit is een object waar mee de andere modelleurs kan aangeven waar een probleem zit die je eigen model te boven gaat. Alle signaleringsmassa’s worden in een lijst bij gehouden en gereed gemeld. Makkelijk, overzichtelijk en BIM met beide benen op de grond.