Voor het bestuur van de Veldhuizerschool in Ede heeft HartmanBouwVisie en BouwQuest samen de volledige opdracht voor het ontwerpmanagement en maken samen met de Architect Jorissen Simonetti Architecten, Constructeur Bartels en Installatie adviseur Intechno het ontwerp.
Niet zomaar een ontwerp:
Door gebruik te maken van Morfologisch ontwerp tool hebben het ontwerp team en het bestuur van de school samen besloten om passief huis systeem te gebruiken. Omdat er een duurzame school gebouwd moest worden en tegelijkertijd een “frisse” school was er een tegenstelling ontstaan. Energie besparen enerzijds en een hoge ventilatie-voud anderzijds zaten elkaar flink in de weg. Het systeem van passief bouwen geeft hier een goed antwoordt op. Een goede warme trui en een windjack (veel isolatie en hoge luchtdichtheid) zorgen ervoor dat een goed balans ventilatie opgezet kan worden met een rendement hoger dan 85% omdat er geen infiltratie aanwezig is.
Zoals je kunt zien in het gezamenlijke BIM model is er gekozen voor individuele ventilatie per klas. Is de klas leeg dan kan ook de ventilatie weer lage toeren gaan draaien. Geen ventilatie ook geen energie verlies.
Door de hoge eisen aan de isolatie Rc > 10 m².K/W en een luchtdichtheid Qv;10-waarde 0,15 dm3/(s.m2) is het mogelijk om de energie binnen te houden. De computer, beamer en zelfs de kinderen zorgen voor de interne warmte. De school wordt verwarmd met een warmtepomp kleiner dan voor 1 woning! De warmtepomp hoeft volgens de berekeningen niet veel te doen alleen ’s ochtends vanaf 7.00 uur tot 8.00 uur gebruikt om de klas een graad of twee op te warmen.
De verwarming en koeling van de klas wordt verzorgt door de ventilatie lucht. Geen vloerverwarming, radiatoren, klimaatplafond of betonkernactivering! De installatie is teruggebracht naar een 11 tal ventilatie units bijna zoals een woning WTW maar dan met een verwarmingsunit in het kanaal opgenomen.